Pratite Nirina Tuzla na Google Plus-u Pratite Nirina Tuzla na Facebook-u Pratite Nirina Tuzla na YouTube-u

O udruženju

nirina

Udruženje za zaštitu životinja “NIRINA”

“NIRINA” je mlado udruženje za zaštitu životinja osnovano početkom 2012. Do dana registracije djelovali smo kao neformalna grupa gradjana Azil SOS. Ovo udruženje čine članovi koji su od početka aktivno uključeni u sve poduhvate, kao i volonteri koji su tu da nas podrže i pomognu u ispunjenju tih naših poduhvata. Od početka je bilo očito da su naše namjere ozbiljne i promjene vidjljive, stupili smo u kontakt i započeli suradnju sa donatorima iz cijele EU, nekima iz USA i šire i oni su ubrzo shvatili da mi ispunjavamo sva očekivanja. Nikada ih nismo iznevjerili i apsolutno smo zaslužili svo njihovo povjerenje. To sve nije odgovaralo starom menadžmentu azila “OPSTANAK” te su na sve načine pokušavali da nas takoreći otjeraju iz azila. Mi se nismo dali, te kada smo uvidjele da bolje budućnosti za pse uz njih nema, odlučili smo oformiti svoje udruženje i preuzeti odgovornost za život više od 700 pasa na sebe. Ni ovo čak nije bilo jednostavno, ali polako se sređuje sva papirologija.

Želimo naglasiti da je naš radapsolutno volonterski, mi za ovo što radimo ne dobijamo plate niti bilo kakav materijalni poticaj. Također želimo naglasiti da psi ne bi imali šta jesti bez naših nevjerovatnih stranih donatora. Velike sume novca su u pitanju i želimo da ljudi shvate da naš posao nije ići po ulici i kupiti sve pse redom. Oni će doći na red ali će taj proces ići sporo. Rezultati će bit vidljivi samo ukoliko budemo imali puno veću podršku građana, a ne samo pozive i poruke u kojima se od nas traži da idemo i skupljamo agresivne, povrijeđene ili bilo kakve druge pse. Mi i ovako privatno pomažemo i životinjama na ulici, ali kao osnivači Nirine imamo primarni zadatak pobrinuti se za tih 700 pasa i poboljšati uslove u kojim moraju živjeti. Građani Tuzle su više nego dobrodošli da podjete azil kad žele i da vide realnu situaciju, te da pomognu ako ikako mogu, pa makar tako što će pomaziti neku od naših beba i tako joj dati snage da se izbori sa još jednim danom.
Poručili bi roditeljima da odgajaju svoju djecu tako da vole životinje, pa se onda neće osjećati nesigurno i ugroženo kad god vide pse ispred zgrade ili škole, nego će se osjećati zaštićeno i bit će okruženi najboljim prijateljima.

Kako teče udomljavanje?

Osoba zainteresovana za udomljenje psa može, uz pomoć jednog od članova odruženja za zašitu životinja NIRINA, odabrati psa i upoznati se s njegovim osobinama i karakteristikama, te je obavezna doći bar dva puta da prošeta s psom i upozna ga dobro prije nego se odluči za udomljenje.

Zainteresovana osoba potom mora potpisati ugovor kojim se obavezuje da će ispunjavati sve uvjete potrebne za dobar život psa.

Isključivo je pravo ovlaštene osobe iz odruženja za zašitu životinja NIRINA da odluči da li će dozvoliti određenoj osobi da udomi psa, na osnovu pravila iz ugovora, kao i odnosa izmedju psa i zainteresovane osobe.

Članovi udruženja imaju pravo i odgovornost provjeriti uslove u kojima pas živi, a udomitelji moraju bar prvih šest mjeseci povremeno slati par slika svog udomljenog psa. Udomitelj je obavezan donijeti povodac, ogrlicu, transporter, odnosno pribor koji ce im pomoci da odvedu psa.