O nama

Zima 2012. i jedna sasvim slučajna posjeta azilu za pse u Tuzli dovela je do toga, da se logor pretvori u oazu mira za napuštene pse.

Prva posjeta nam je svima sledila krv u žilama. Taj prizor vam ne možemo opisati riječima. Azil je tada bio zona sumraka, mjesto gdje je vrijeme stalo i mjesto koje je od svih bilo zaboravljeno.

Međutim, sve te njuške su imale posebnu magiju koja nas nije puštala ni onda kad nismo vidjeli svjetlo na kraju tunela. 

Nakon mukotrpne borbe, uspona i padova, službeno 29.10.2012. godine postajemo udruženje za zaštitu životinja „Nirina“, te preuzimamo azil koji nosi isto ime. 

U borbu za opstanak krećemo sa puno elana, sa 800 pasa, blatom do koljena i deficitom svega što možete zamisliti da jednom azilu treba. 

Mislim da nas je u tom periodu vodila mladost, neustrašivost, ljubav i silna euforija. Da smo možda tada bili ovih godina, sigurno bismo posustali. 

Udruženju smo dali ime po prvom psu koji je udomljen. Zvala se Nirina što u prevodu znači željena. Htjeli smo da to bude zvijezda vodilja za sve naše pse, da svi budu željeni baš kao ona. 


OSNIVAČICA

EMINA DIVKOVIĆ

29.10.2012

Prvi i najbitniji projekat koji je pokrenut je virtualno udomljenje pasa. Pomoću njega smo psima obezbjedili redovnu i kvalitetnu ishranu. Jedva smo čekali da se riješimo pilećeg otpada sa kljunovima i kandžama, koji su psima nanosili teške unutrašnje povrede, te izazivali unutrašnja krvarenja. 


Uporedo smo gradili mrežu podrške, jer je jasno, da sami, bez pomoći dobrih ljudi, nismo mogli opstati. Marljivo smo radili na udomljenju pasa, da bismo što prije broj doveli u neku normalu kojom možemo vladati. Radne snage je konstantno falilo, tako da smo sve slobodno vrijeme i zadnji atom snage davali za azil. Svake godine smo išli korak dalje i izvršavali reorganizaciju strukture azila. Nikle su prve hale, kućice, boksovi, parkovi isl. Najveća radost nam je bila, kada smo uspjeli riješiti problem blata, te močvaru i goli otok pretvoriti u zelenu oazu. Uložili smo veliki trud u detalje, da bi svima nama, koji tu boravimo , bilo ugodno. 


Kada je borba izgledala kao borba sa vjetrenječama, teško je bilo uopšte i maštati o detaljima. Zato nam je sad posebno drago, da je došlo vrijeme kad se i tome može dati na značaju.


Sada imamo čak prostoriju za kupanje i njegu pasa, apoteku, parkić za lude igrarije, zelene površine i puno cvijeća. Opakih zima se sad puno manje plašimo, jer naši psi imaju izolirane kućice sa slamom, te se u našoj kuhinji uvijek nešto dobro za njih krčka. 


Danas azil broji 350 pasa i to nam je maksimum. Nije nam cilj pretrpati boksove. Bitno nam je, da dovođenjem psa u azil dajemo šansu za bolje sutra. Pas neće dobiti šansu ako bude samo broj. Zato nam je bitno da pored esencijalnih stvari imamo prostora, da ih upoznamo, kako bismo što više informacija mogli proslijediti budućim vlasnicima, te time povećati šanse za uspješno udomljenje. 


Svi naši psi su vakcinisani, čipirani i kastrirani. Jako nam je bitna veterinarska skrb. 


Zahvaljujući našim volonterima, naši psi konačno imaju mogućnost da izlaze u šetnje i upoznaju i svijet izvan azilskih kapija. Jako nam je bitno da ovladaju šetanjem na povodcu i da provode što više vremena u kontaktu sa ljudima.

Ulaz


Godišnje udomimo oko 200-250 pasa. Proceduru udomljenja u države kao što su Austrija, Njemačka, Danska, Holandija, Švicarska i Engleska obavljamo u kooperaciji sa udruženjima iz navedenih država. Prazne boksove koji nastaju udomljenjem, punimo sa novim napuštenim psima, tako da uvijek radimo sa punim kapacitetom bez predaha. 


Finansiramo se većinskim dijelom uz pomoć dobrih ljudi i udruženja širom svijeta. Jako smo zahvalni što su nam poklonili svoje povjerenje i što podržaju naš rad dugi niz godina. 


Uvijek smo jako ponosni kad nas posjete, pa im prezentujemo sve ono što smo postigli. 


Jednu četvrtinu sredstava potrebnih za rad azila izdvaja grad Tuzla. Jako smo zahvalni, jer znamo da na našim prostorima, podrška gradova azilima nije uobičajena.


Svjesni smo da radimo dobru stvar i jako nam je drago kad to vide i drugi.


Ukoliko želite da se priključite timu i pomognete na bilo koji način, kontaktirajte nas da skupa idemo u nove pobjede. Želja je još jako puno, a one dvije najveće nam izgledaju još tako daleko.


Pored svega što smo postigli, još uvijek nam je struja i tekuća voda samo san. Sanjamo o tome kao da nismo u 21. vijeku. Nadamo se da će jednog dana i to postati java.

Cookie

MI

SMO UVIJEK SPREMNI ZA IZAZOV!

Nirina Tim

Nirina ne bi postojala bez marljivog tima koji stoji iza nje:


Emina
Emina Divković

Direktor, CEO

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Almir
Almir Agić

Associate, Development

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Adisa
Adisa mandić

Associate, Architecture

Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Cijeli tim

Ispunimo Vaš dom ljubavlju psa!

Udomi sada